Boskapel Melsen

De boskapel in Melsen©Jo

Boskapel Melsen

Restauratie van de boskapel©Jo

 

Boskapel Melsen

Samen biddend aan de boskapel in de maand mei©Marleen

Schenking Boskapel

Schenking van de boskapel aan de kerkfabriek van Melsen©Jo

 

BOSKAPEL MELSEN

Familie Plissart De Brandignies schenkt de boskapel aan de kerkfabriek van Melsen.



Maria Serdobbel, 24 jaar oud, werd in de winter van 1887 gebeten door een hond aan kaak en lippen. De wonde wilde maar niet genezen. Maria woonde samen met haar ouders in Gent. Haar ouders bezaten ook een eigendom op de grens tussen Schelderode, Melsen en Munte. Om een spoedige genezing van de wonde te bekomen, bouwden haar ouders er aan de rand van het bos een kapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, destijds vooral gekend als “Kapelle Bos,” nu beter gekend als de “Boskapel”. De verschijningen van Maria aan Bernadette de Soubirous in Lourdes in 1857 hadden veel indruk nagelaten, en Onze Lieve Vrouw van Lourdes werd dan ook overal in Europa vereerd einde van de negentiende eeuw. Bernadette zou uiteindelijk pas in 1933 heilig worden verklaard. Wonder bij wonder, na de bouw van de kapel genas Maria Serdobbel snel van haar verwondingen. De kapel, gewijd op 11 mei 1890, werd hierdoor al spoedig een bedevaartsoord. De pastoor van Melsen organiseerde jaarlijks een bedevaart op de tweede zondag van de maand mei als bedanking voor deze genezing. De gelovigen gingen in stoet na het lof in de kerk van Melsen naar de kapel. Veel gelovigen van Melsen, Munte, Schelderode en omstreken sloten aan. Volgens opzoekingen van Jozef De Cocker zouden er in 1937 wel 1300 deelnemers geweest zijn. 

Na de oorlog, in 1946, kocht de toenmalige burgemeester van Schelderode, Adrien Plissart de Brandignies (1904-1983), de kapel samen met de omliggende landbouwgronden. Na het overlijden van de heer Adrien Plissart en zijn echtgenote Hedwige Morel de Boucle Saint Denis (+21/2/2000) kwam zo de kapel en de omliggende grond in handen van hun erfgenamen. 

Niemand van de erfgenamen woont op dit ogenblik nog in Merelbeke en omstreken, met het gevolg dat de familie geen emotionele band meer heeft met de kapel. De kapel geraakte daardoor stilaan verwaarloosd. 

Ter gelegenheid van haar 100 jarig bestaan in 1988, werd de kapel voor het laatst grondig gerestaureerd door toedoen van pastoor E.H. Paul De Bruyne, toenmalig pastoor van Melsen en Schelderode. Er werd een muur gebouwd rond de kapel door vrijwilligers met instemming van weduwe Plissart. 

Na het overlijden van pastoor E.H. Paul De Bruyne in 2015 stopten de jaarlijkse bedevaarten naar de kapel. Bovendien werd op zeker ogenblik het slot van de kapel geforceerd en het Mariabeeld stukgeslagen. Op kosten van de kerkfabriek van Melsen werden er een nieuw slot geplaatst in 2016. In 2019 werd het Mariabeeld uit de ontwijde kerk van Schelderode overgebracht naar de kapel zodat er terug een Mariabeeld in de kapel staat. 

Na wat opzoekingswerk, kwam de kerkfabriek van Melsen in mei 2021 in contact met Gérald Plissart de Brandignies, zoon van Carl Plissart (+1998) en kleinzoon van Adrien Plissart. Gérald woont nu met zijn gezin in Tervuren. De kerkfabriek legde hem de slechte staat van de kapel voor. Na overleg met alle - ondertussen twaalf -erfgenamen, deelde de familie mee dat ze de kapel zouden willen schenken aan de kerkfabriek van Melsen. De familie was daarbij bereid om alle kosten verbonden aan de schenking op zich te nemen.

Na overleg binnen de kerkfabriek en na akkoord van het bisdom Gent en de gemeente Merelbeke, kon de kerkfabriek zich akkoord verklaren om de schenking te aanvaarden. De schenkingsacte werd ondertekend bij notaris Elisa Hulsbosch in De Pinte op 2 november 2022.

De kerkfabriek zal nu als nieuwe eigenaar samen met Monumentenwacht bekijken hoe ze de kapel terug kunnen laten opknappen. Vooral het pleisterwerk moet hersteld worden en vervolgens moet de kapel zelf en het houtwerk een schilderbeurt krijgen. De kapel zelf is niet beschermd. Een dossier zal opgesteld worden om een restauratiepremie voor de kapel te bekomen.

Het is alleszins de bedoeling om jaarlijks terug samen te komen rond de kapel in de maand mei, zoals we de voorbije twee jaar deden met toenemend succes. 

We zijn de familie Plissart de Brandignies, in het bijzonder Gérald, bijzonder dankbaar. Gezien er veel betrokken erfgenamen waren, was het niet evident om deze schenking gerealiseerd te krijgen. De erfgenamen wonen immers zeer verspreid en moesten elk hun volmacht geven om de kapel te kunnen schenken. 

De bijgevoegde foto werd gemaakt op het kantoor van notaris Elisa Hulsbosch in de Pinte na het ondertekenen van de schenkingsacte op woensdag 2 november 2022. Op de foto van links naar rechts: Nico Hulstaert (lid kerkraad Melsen), Marcel De Baere (penningmeester kerkraad Melsen), Natacha Beaumont (secretaris kerkraad Melsen), Mevrouw Régine de Hemptinne (kleindochter van Adrien Plissart), De Heer Gérald Plissart de Brandignies (kleinzoon van Adrien Plissart), Jo Byttebier (voorzitter kerkraad Melsen)

Jo

 

Zoeken

Dekenaal nieuws