ECOKERK
Na een bloedhete zomer …
We beleven een uitzonderlijke droge en warme zomer. In Europa dreigen misoogsten, en gaat een ongezien areaal bos in vlammen op. Ook tijdens vakantiegesprekken tussen pot en pint, merken we dat de bezorgdheid over de toekomst hand over hand toeneemt.
Het doet ons stilstaan bij de komende Scheppingsperiode die start op 1 september, de Wereldgebedsdag voor de zorg voor de Schepping. Tot 4 oktober, feest van Sint Franciscus, is het een periode om te bidden en samen te werken aan de zorg voor ons gemeenschappelijk huis.
Dat kan onder meer via de campagne van Ecokerk: “Met een 7-sprong naar Integrale Ecologie”, die aansluit bij het Vaticaans Laudato Si’ Actieplatform.
Pauselijke brief
In voorbereiding van die Scheppingsperiode zond paus Franciscus op 16 juli een boodschap aan de wereld, en dus aan alle mensen van goede wil. Hij moedigt de christenen aan om te bidden in de “grootse kathedraal van de schepping”.
Een verrukkelijk lied en een gekweld huilen
“Vandaag horen wij, als wij goed luisteren, een dissonantie in de stem van de schepping. Enerzijds kunnen wij een verrukkelijk lied horen ter ere van onze Schepper, maar anderzijds horen wij het gekweld huilen omwille van de mishandeling van onze planeet.”
De paus wijst er opnieuw op dat onze Moeder Aarde ten prooi is aan een buitensporig consumerisme. De aarde huilt en smeekt om een eind te maken aan haar vernietiging: door overdreven uitputting van de natuurlijke rijkdommen, door een destructieve industriële landbouw, door de vervuiling van de oceanen. Er is de angstkreet van de met uitsterving bedreigde dier- en plantensoorten. En ook de armsten onder ons schreeuwen het uit. Zij zijn, veel meer dan wij, blootgesteld aan de gevolgen van de klimaatverandering: door hittegolven, uitdroging van landbouwgronden of door overstromingen. Jonge mensen roepen ons op om al het mogelijke te doen om de ineenstorting van het ecosysteem te voorkomen.
Ook voor landen en bedrijven: tijd voor bekering
“Als we naar deze gekwelde kreten luisteren, moeten we ons bekeren en onze levensstijl en vernietigende systemen aanpassen.” De paus benadrukt dat het niet alleen om de individuele inzet van ieder van ons gaat, maar ook die van de gemeenschap, en van naties die samenwerken. Aan de wereldleiders vraagt hij om dringende daden, zeker nu er in het najaar een klimaattop en een top over de biodiversiteit door de VN worden georganiseerd. De industrie roept hij op “om te stoppen met de vernietiging van de bossen en bergen, om te stoppen met de vervuiling van rivieren en zeeën en om te stoppen met het vergiftigen van voedsel en mensen.”
Ecologische schuld
Wij kunnen het bestaan van een “ecologische schuld” van de rijke landen tegenover de rest van de wereld niet ontkennen, aldus de paus. Er moeten ambitieuzere stappen gezet worden om de armere landen te helpen met financiële en technische steun. Zij dragen vandaag het grootste deel van de last van de klimaatverandering, terwijl de oorzaak ervan bij de rijke landen te zoeken is.
Reageren met daden
De paus windt er geen doekjes om: “Wij bereiken een breekpunt. Nu moeten wij allen samen resoluut optreden.” En hij besluit: “laten we ons aansluiten bij het verdriet en het gekwelde pleidooi van de schepping. Laten we dat pleidooi horen en er met daden op reageren, zodat wij en toekomstige generaties zich kunnen blijven verheugen in de schepping haar verrukkelijke lied van leven en hoop.”
Wilfried Van Hove
Ecokerk
Lees alles over de campagne van Ecokerk en de volledige tekst van de pauselijke brief op Ecokerk.be