Luk Vanlanduyt
Jongeren wisselen uit over hun geloof naar aanleiding van de jongerensynode © IJD Gent, foto Isolde Ruelens
LOGO Wereldjongerendagen 2023 te Lissabon
EEN GESPREK MET LUK VANLANDUYT
Zijn jongeren de voorbode van iets nieuws
Als we het eens aan de jongeren zelf vroegen, welke rol zingeving en levensbeschouwing bij hen vandaag speelt? Staan ze er voor open ? Welke impact hebben ouders en familie in dit verband? In het project Bridging the Gap van de KU Leuven werd geprobeerd om deze en andere vragen bij jongeren in kaart te brengen, zowel aan de hand van een uitgebreide enquête als gesprekken met jongvolwassenen. Eén van de medewerkers aan dit project is Luk Vanlanduyt uit Melle. Binnenkort geeft hij hierover een voordracht in Gent.
Luk, stel jezelf eens voor?
Velen kennen me als muzikant die wel eens 's zondags ‘invalt’ in de Sint-Martinuskerk in Melle, als organiste Isabelle afwezig is. Dat doe ik met plezier. Zelf werk ik als docent in Artevelde-hogeschool in zowel de opleiding informatiebeheer als lerarenopleiding. Heel wat aanstaande leraren volgen daar het vak Religie, zingeving en Levensbeschouwing, terwijl de vak studenten godsdienst van mij wereldreligies en inter-levensbeschouwelijke dialoog krijgen.
Na een opleiding filosofie, godsdienstwetenschappen en theologie aan KUL en een stukje Lemmens was ik ook betrokken bij ICT-projecten en mocht ik meewerken in 2 grootschalige Europese projecten als ook Bednet, Klascement… Ik ben gehuwd met Sofie en papa van 3 kinderen tussen 16 en 22 jaar.
Een stille theoloog?
Jawel. Omgaan met levensbeschouwelijke teksten, verhalen, tradities Luk Vanlanduyt en visies stemmen tot bescheidenheid in denken en doen, in woord en gedachten. Ik geloof in de stille kracht waarbij je aanvoelt dat mensen zonder al te grote woorden veel betekenen, een diep respect en geestkracht stralen. Ik geloof in de poëtische kracht, in woord en toon. Ik sta verwonderd van de scheppende kracht van mensen, wetenschap, informatica en voor wie zorg betoont, dag na dag.
Zorgeloos?
Nee, helemaal niet. De meesten van ons zijn bezorgd voor de toekomst. Het geweld is niet min en het is pijnlijk dat ‘Nooit meer oorlog’ het lijkt te verliezen tegenover het harde wapengeweld. Deze oorlog is een uitdaging: welke mechanismen zetten we op -vanuit welk wereld en mensbeeld- om vrede te garanderen. Welke paden bewandelen we daartoe? Desinformatie, macht en geweld staan tegenover een diepe droom van wat de wereld zou kunnen zijn. Ik zie tegenover dit harde geweld een wereld van zorgzame mensen, mensen die treuren om het zinloze geweld. Zalig de treurenden…
Wat is voor jou een zeer inspirerend woord?
Ongetwijfeld: “Zalig de barmhartigen”. Het eindeloos kansen geven en het goede zien in anderen is een permanente uitdaging. Het raakt echter de kern van mijn inziens een evangelische boodschap: ondanks wat je doet en zegt, wees er zeker van dat er zoveel ten goede bedoeld is. Kijk met mildheid en goedheid naar anderen. In de taal van Oosterhuis: “Wek mijn zachtheid weer”. In tijden van geweld kan dit heel wat betekenen.
Een spreekbeurt?
Aan de KU Leuven was ik twee jaar halftijds betrokken bij een onderzoek naar de levensbeschouwelijke profielen van jongvolwassenen. Zijn zij de voorbode van iets nieuws? Hoe kijken zij aan tegenover levensbeschouwing? Wat bedoelen we met levensbeschouwing? Het onderzoek is vrij uniek omdat wereldwijd dit het eerste brede onderzoek is voor deze groep en waarbij de gegevens op een grote verandering wijzen. Die zal ik in de spreekbeurt duiden. Wie de resultaten ernstig neemt ziet enkele uitdagingen en kansen, zowel maatschappelijk, kerkelijk, onderwijskundig als politiek. Een tipje van de sluier? Ik was zelf verrast van de spirituele openheid bij jongeren. Deels relativistisch maar deels ook met een diep vertrouwen dat het samen nadenken over wat je met je leven doet, best zinvol is. Levensbeschouwing moet volgens hen niet uit het publieke forum, integendeel. Maar het moet wel oprecht zijn. Ze doen me denken aan een tekst van Jesaja: “Sta niet stil in het verleden. Ik, zegt Hij, ga iets nieuws beginnen het is al begonnen, merk je het niet?” Meteen een uitnodiging om ondanks het geweld, het goede ook te noemen in onze tijd en ervoor te gaan…
De lezingenreeks Denkend Geloven Zin-getuigen gaat door in de gebouwen van de KULeuven campus Rabot, Gebroeders De Smetstraat in Gent. Luk komt aan het woord op 20 februari 2023.