Pasen 2022

Bloemenhulde aan het Kruis in Merelbeke centrum ©Erik

 

Pasen 2022

Kruisweg te Melsen ©Marleen

 

Pasen 2022

De priester spreekt het wijdingsgebed uit over het vuur ©Paul Coupé

 

Pasen 2022

Het licht van de paaskaars wordt doorgegeven ©Paul Coupé

 

HOOGTEPUNTEN VAN DE GOEDE WEEK

Beleving van de goede week op enkele van onze verschillende kerkplaatsen

Boeteviering te Melsen

Op dinsdag 12 april 2022 ging deze boeteviering door. Na de verwelkoming en een gebed, werd een gewetensonderzoek gedaan met de acht zaligheden als leidraad. (zalig: de armen van geest, de treurenden, de zachtmoedigen, diegenen die vervolgd worden om de gerechtigheid, die hongeren en dorsten naar gerechtigheid, die vrede brengen, de zuiveren van hart, de barmhartigen). Na de zending en zegen was er gelegenheid tot persoonlijke biecht.

Paastriduüm                                                                                                                                                                                         Het Paastriduüm dat Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag met de Paaswake, en Paaszondag omvat, vormt één mooie lange liturgie.

Witte Donderdag

Tijdens de viering op witte donderdag herdachten wij het laatste avondmaal van Jezus.

Hij maakte zich nederig en waste de voeten van zijn leerlingen, als teken dat ook wij ons dienstbaar kunnen inzetten naar onze medemensen.

Aan de tafel nam Hij brood en wijn, zegende en brak het en zei: ‘Blijft dit doen om Mij te herdenken’. Hij stelde hierbij de eucharistie en het priesterschap in.

Na het slotgebed werd het geconsacreerde brood naar het ‘rustaltaar’ gebracht. Samen konden we toen bidden en waken bij de Heer - in zijn eenzaamheid - op de vooravond van zijn lijden en sterven.

Kruisverering op Goede Vrijdag.

Op Goede Vrijdag stonden wij stil bij de lijdensweg en de dood van Jezus. Hij nam zijn kruis op en droeg de pijn van heel de mensheid. Hiermee opende Hij voor ieder mens de weg naar nieuw en eeuwig leven. Bij het kruisbeeld konden wij bloemen neerleggen als teken van onze verering voor Jezus; maar ook als onze bede voor alle mensen die overleden zijn, voor hen die een zwaar kruis moeten dragen, of onrecht ondergaan in deze wereld.

Op deze dag buigen wij bij de stille leegte van zijn dood, ons hoofd en worden er zelf heel diep en intens stil van.

In Melsen werden bij elk tafereel van de kruisweg stilgestaan met inspirerende teksten, die ons in het huidige leven doen inzien wat wij kunnen doen in de wereld. 

Paaswake in de st.-Annakerk Bottelare

 



De paaskaars: teken van de verrezen Heer                                                                                                                                         De Paaswake ging door bij valavond. Bij het binnenkomen kreeg iedereen een kaarsje.

De dienst begon achteraan in de kerk, waar een groot vuur werd ontstoken. Na het welkom sprak de priester een wijdingsgebed uit over het vuur en werd de nieuwe paaskaars ontstoken: ‘Het licht van Christus verrijzenis, moge uit ons hart en onze geest alle duisternis verjagen’.               

Terwijl men in processie naar het altaar ging, gaf de priester het licht van de paaskaars door aan alle gelovigen in de kerk. Deze vulde zich meer en meer met het licht. Eenmaal de paaskaars op de versierde kandelaar was geplaatst, volgde het hoogtepunt van de lichtritus: de lofzang van vreugde om het licht, om de verrijzenis van Christus. Het orgel speelde vreugdevol, alle bellen en klokken rinkelden en luidden uitbundig en het zangkoor ‘Klein land van Rhode’ zong prachtig het jubelgezang. Daarna volgde een rustige woorddienst met verschillende lezingen, en met als rode draad Gods liefde en zorg voor de mensen. 

Paasviering in de st.-Pietersbandenkerk Merelbeke                                                                                                                         Op zondag volgde een zeer mooie en vreugdevolle paasviering waarin we de volheid van Leven in de verrijzenis van Jezus vierden. Alle klokken luidden en de mooie bloemen droegen bij tot een warme en leven gevende sfeer van nabijheid en vreugde.

Bij de intrede werd de brandende paaskaars plechtig naar voor gebracht, waarna het St.-Pieterskoraal jubelend zong. De viering stond volledig in het teken van de verrijzenis als bron van vreugde en geluk, en waar we kunnen aan delen door te geloven en te vertrouwen.

Pasen 2022 in Landskouter - St Agatha

Hoewel er geen liturgische vieringen plaatsvonden op de kerkplek Landskouter tijdens de Goede Week, noch op Pasen, hield de kerkraad er toch aan om de paassfeer te creëren voor haar bezoekers. Aan de hand van geactualiseerde teksten kon je elke statie van de kruisweg persoonlijk beleven. De kerk werd ook aangekleed in liturgisch paars, en met feestelijk wit en geel verwelkomden wij de nieuw gewijde paaskaars.

 

Pasen 2022

Na de hernieuwing van de doopbeloften besprenkelde de priester de gelovigen met doopwater. Op de achtergrond staat het zangkoor ‘Klein land van Rhode’ ©Paul Coupé

 

Pasen 2022

De Sint Agathakerk straalde een warme paassfeer uit ©Mieke Goeteyn

 

Zoeken

Dekenaal nieuws