Kapel met glaskunstwerk ©Filip Dujardin
OPEN MONUMENTENDAG MERELBEKE
Een gla(n)srijke toekomst voor erfgoed
Elke 2e zondag van september – dit jaar op 11 september 2022 - is er de vaste afspraak: Open Monumentendag, het grootste onroerend erfgoedevenement van Vlaanderen. Opnieuw kan je op die dag op diverse locaties, van 10 tot 18 u, iets beleven.
Het algemeen thema van Open Monumentendag is ‘duurzaamheid’. Bij duurzaamheid betrokken op gebouwen en monumenten denkt men automatisch aan ‘herbestemming’, ‘restauratie’ en ‘renovatie’. 2022 is daarenboven het internationaal jaar van ‘het glas’.
Beide thema’s worden in deze 36e editie van OMD gecombineerd. Diensten Erfgoed en Monumentenwacht van de provincie Oost-Vlaanderen, het Merelbeekse Atelier Mestdagh, Erfgoed Viersprong en de erfgoedcoördinator van de gemeente Merelbeke sloegen de handen in elkaar om een rijk programma uit te werken, waarbij diverse locaties openstaan voor het publiek.
Op deze locaties kan je glaskunstwerken van verschillende gerenommeerde kunstenaars, uitgevoerd door Atelier Mestdagh bewonderen.
Historische en bouwkundige informatie wordt je ter plaatse verschaft door vrijwilligers. En ook Monumentenwachters nemen plaats om je hun werking toe te lichten: je verneemt hoe zij de toekomst van het veelzijdige erfgoed (bouwkundig, archeologisch, landschappelijk, houtig, funerair e.a.) mee helpen verzekeren door hun expertise.
Een uitgestippelde fiets- en wandelroute verbindt de geselecteerde locaties en is opgenomen in een fraaie tekstbrochure uitgegeven door de provincie die je op OMD kan ophalen in het Cultuurhuis of raadplegen via de erfgoedapp of via route you.
Het programma is tenslotte opgebouwd rond 2 jubileums:
. 75 jaar Atelier Mestdagh.
. 175 jaar geleden werd baron Arthur Verhaegen geboren (°1847- + 1917). Deze eigenaar van het kasteel Blauwhuys én voorvechter van de neogotiek leidde van 1876 tot en met 1895 een glazeniersatelier. Als ingenieur-architect heeft hij tal van restauraties (o.m. van het Gravensteen) op zijn naam.
Locaties & evenementen:
. Foyer Cultuurhuis Merelbeke (Driekoningenplein 15): info- en afhaalpunt van gratis tekstbrochure met fiets- en wandelroute.
Film making-off van het glaskunstwerk 'Rays of Time' van Laura ten Zeldam, uitgevoerd door het Atelier Mestdagh.
. Tramstelplaats, Hundelgemsesteenweg z.n. (in verlengde van 317): Info over het participatieproject aangaande de site. Hier vallen de glaskunstwerken naar een ontwerp van Karen Van Tomme en van Filip Dujardin te bezichtigen.
. Sint-Pietersbandenkerk: Toelichting over de rol van Monumentenwacht bij de conservatie, de restauratie en de herbestemming van kerken.
Kom en bekijk de glasramen van het atelier Bethune-Verhaegen-Casier en het moderne en imposante werk 'Kruisweg' naar een ontwerp van Ingrid Meyvaert, uitgevoerd door Atelier Mestdagh.
. Begraafplaats kerkhof Merelbeke-centrum: Toelichting over de rol van Monumentenwacht bij de inspectie van erfgoedgraven.
Om 14.30 u. gidsbeurt door Georges Demeester bij enkele waardevolle graftekens (o.m. familiegraf Verhaegen).
Bij deelname: inschrijven via erfgoed@merelbeke.be - max. 15 personen.
Afspraak aan de troostruimte bij de ingang van het kerkhof.
. Kasteeltuin Blauwhuys (Oude Gaversesteenweg 86): Toelichting over de familie Verhaegen, Arthur Verhaegen en het neogotisch kasteel.
In de kasteeltuin, die uitzonderlijk openstaat voor het publiek, staat op 11 september, 'De Kapel' een werk Geert De Groote Architecten, uitgevoerd door Atelier Mestdagh.
. Atelier Mestdagh (Oude Gaversesteenweg 99-1): Opendeur met uitleg over glaskunst en -restauratie
. Sint-Elooiskapel (Brandegems Ham): Toelichting over de historiek van het monument en over de Sint-Elooisprocessie. Mogelijkheid tot deelname aan een bevraging over de Sint-Elooisprocessie.
Hier kan je het glaskunstwerk 'Christus' van Ingrid Meyvaert, uitgevoerd door het Atelier Mestdagh bekijken.
Laat je wagen achter op de parkeerplaats van het vroegere Groenendal en wandel tot de Sint-Elooiskapel!
. WZC Berkenhof (Kloosterstraat 24A): Toelichting bij de middeleeuwse boomstamwaterput en de rol van Monumentenwacht en erfgoed bij archeologische opgravingen.
In de hal van het Berkenhof staan daarenboven een aantal glaswerken van Ingrid Meyvaert 'Vrije Inspiratie'.
Het cafetaria is uitzonderlijk de hele dag geopend. Je kan je drankje nuttigen in de aangename binnentuin van het WZC.
. Sint Aldegondekerk Lemberge: Ook deze kerk omvat een aantal glasramen van het atelier Bethune-Verhaegen-Casier. Eén ervan toont de H. Aldegonde van Maubeuge.
Om 10.30 u. en 17 u.: Lezing ‘Bewaren en beschermen’ (Servat et Arcet), het familiedevies van Arthur Verhaegen. Georges Demeester verdiepte zich in het leven van Arthur Verhaegen, die we kennen als de ‘rode baron’, als Merelbeeks kasteelheer, als politicus, maar die ook een getalenteerd neogotisch kunstenaar was.
Om 16 u: Orgelspel op het beschermde Lovaert-orgel en zang Peter Broos (zanger (bariton)) en Annie Arnaut (orgel) brengen samen bekende en minder bekende liederen en aria's, afgewisseld met enkele korte orgelstukjes, uit de periode rond de overgang van de 19e naar de 20e eeuw.
Meer info:
Dienst cultuur, erfgoedcoördinator
Driekoningenplein 15, 9820 Merelbeke
T. 0474 85 56 14 (voormiddag)
erfgoed@merelbeke.be