St Hubertus

Broodwijding in de Sint-Bonifatiuskerk (21.10.2018) ©Patrick Temmerman

St Hubertus

Feestelijke luister bij de paardenwijding ©Patrick Temmerman

 

VOL TRADITIE DE HERFST OMARMEN 

 Sint-Hubertusviering Munte op 9 oktober 2022 reeds voor de 43ste keer! 



De tweede zondag van oktober is het Munte dorp schouwtoneel voor een mooie traditie: broodwijding in de Sint-Bonifatiuskerk gevolgd door paardenwijding, ruiterwandelingen en herfstwandeling met vaantjes in de namiddag. 

De jachthoorns ´Rallye Westrode´ geven met hun kleur- en klankrijk optreden de ganse dag luister aan dit gebeuren.

Jachthoorns, een door Unesco erkend erfgoed, brengen luister aan deze bijzondere dag.

De ‘Muziekkunst van het jachthoornblazen op Franse hoorn’ werd in 2020 opgenomen op de Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. Daarmee erkent Unesco tradities die we hebben geërfd van vorige generaties en die we vandaag nog steeds beoefenen, omdat ze doorgegeven worden van generatie op generatie.

Zowel de jachthoorn als het bespelen ervan heeft een bijzonder oude oorsprong. In het verre verleden voelde de mens al de behoefte om tijdens oorlog of jacht over grotere afstanden te communiceren dan zijn stem toeliet. Hieruit ontstond het gebruik van dierenhoorns als signaalinstrument. Door de eeuwen heen is de hoorn geëvolueerd. Het is markies de Dampierre (1676-1756) die de jachthoorn, uit de kerkorkesten, geïntroduceerd heeft als het instrument ter opluistering van de koninklijke jachten ten tijde van Lodewijk XIV. We spreken dan ook van de Franse jachthoorn of Trompe d’Orléans. 

Hoewel het instrument zowel solo als in groep gespeeld wordt, primeert in Vlaanderen het groepsspel. Het wordt vooral gespeeld tijdens concerten of om ceremonieën en feestelijke evenementen, zoals Sint-Hubertusvieringen, op te luisteren.

In tegenstelling tot de orkesthoorn, heeft de jachthoorn geen toetsen of ventielen. De totale lengte van de buis is ongeveer vier meter. De verschillende tonen en klankeffecten worden alleen met behulp van de lippen, de kaken, de tong en luchtdruk voortgebracht. Alle muzikanten in de groep bespelen hetzelfde type instrument, alleen het mondstuk kan verschillen.  

Ze brengen muziekstukken waarin de typische 6/8-cadans van jachtfanfares (naar de galop van paarden) wordt afgewisseld met klassiekere ritmes en waarin fortés afgewisseld worden met de zachter geblazen radoucis.

De jachthoorn wordt staande gespeeld. Voor een betere totaalklank staan de spelers  in V-formatie met de klankbeker, en dus met de rug, naar het publiek.

Programma

10.30u    Sint-Hubertusviering met broodwijding     in de Sint-Bonifatiuskerk

        opgeluisterd door de jachthoornblazers ´Rallye Westrode´

11.00u    Samenkomst van ruiters en koetsen op het Munteplein

11.15u    Paardenwijding, iedere deelnemer ontvangt een Sint-Hubertusvaantje

11.30u    Tijd voor ´den druppel´

11.45u    Ommegang van de uitgestippelde ruiterwandeling en springroute

12.30u    Kaas en wijn - Zaal OC Ruspoel Munte

        15 euro - vooraf inschrijven

Tussen 14.30u en 15.00u  start van de bewegwijzerde herfstwandeling door Munte opgeluisterd door de Jachthoornblazers ´Rallye Westrode´, deelnameprijs: 1 euro en iedere deelnemer ontvangt een Sint-Hubertusvaantje

Info en inschrijving: De Muntenaar 09 362 70 43 of jobeka@skynet.be

 

Zoeken

Dekenaal nieuws