De Alpha cursus

Samen tafelen schept een sfeer van verbondenheid ©Bernadette

De Alpha cursus

Elk thema wordt ingeleid met een kort filmpje ©Bernadette
 

ONTDEKKINGSTOCHT DOORHEEN JE GELOOF
De Alpha cursus, georganiseerd door het dekenaat Wetteren

Ons groot avontuur begon op 12 februari 2024, wekelijks komen wij op maandagavond samen om te werken-zoeken-praten-bezinnen rond ‘geloof’.
‘Wat is de diepste zin van ons leven!’  ‘Als God er is, waar is Hij dan?’  Komt er nog iets na de dood?  Hoe kan ik spreken met God of hoe spreekt God met mij?  Waarom stierf Jezus aan het kruis?  Hoe zit het met de kerk? Enzovoort…

De eerste avond was heel spannend.  Wie zou er komen?  Hoe en wie zouden ze zijn? Zou het klikken? Uiteindelijk zijn we met een mooie gevarieerde groep van 33 mensen: diep gelovigen en minder gelovigen, zoekende mensen, jonge en minder jonge mensen,
mensen met twijfels en vragen … Allen doodgewone mensen zoals jij en ik …

Elke avond begint om 19.00 u. met een eenvoudige, maar toch lekkere en gezellige maaltijd.  De sfeer is zeer vriendschappelijk. Er is plaats en ruimte voor fijne babbels en het delen van lief en leed. Daarna kijken we allen samen ‘film’ als inleiding op het thema van de avond. Deze korte filmpjes zitten heel boeiend en knap in elkaar. Naast een stukje informatie, geven ze vooral heel veel indrukken, ervaringen, ideeën en getuigenissen rond het thema, en dit uit alle hoeken van de wereld.  De gewone man van overal komt aan bod.

Vervolgens splitsen wij ons op in drie vaste groepen. In die groepen wisselen we uit over het onderwerp. Een tas koffie/thee en een versnapering zorgen mee voor een fijne huiselijke sfeer. Wij voelen er ons op ons gemak en mogen er zijn wie we zijn. Binnen de groep heerst eerbied en respect. Al onze vragen, al onze ervaringen en meningen kunnen we er kwijt.  Geen vraag, twijfel, stilzwijgen of uitspraak is te gek.
De gesprekken in de groepjes zijn heel boeiend, opbouwend en verrijkend. Ze zijn laagdrempelig en zeker niet hoogdravend of zweverig. Het is heel fijn om samen rond geloof te praten. Stilletjes aan groeien we in de kleine groep uit tot een ware vriendengroep.

Alpha XL: boordevol Heilige Geest
Na acht mooie avonden, trokken we met zijn allen op zaterdag 13 april 2024 een dag erop uit. Wij kwamen samen in een mooie locatie, gelegen in een prachtige en rustige omgeving.
Onze dag begon met een smakelijk ontbijt. Daarna werden we ondergedompeld in een intensieve ‘Heilige Geest’-beleving. Na en mooi kort bezinningsmoment in de kapel van Karus, keken wij naar het filmpje ‘Wie is de Heilige Geest’ en wisselden daarover uit. Na een lekkere pauze, met door de deelnemers zelfgebakken koekjes en cakes, gingen wij een stapje verder en keken we naar een tweede filmpje ‘Wat doet de Heilige Geest’. Ook hierop volgde een boeiende uitwisseling in kleine groep. Ondertussen kwam deken Yvan aan met lekkere grote overheerlijke pizza’s voor ons middageten. Gesterkt – of omdat we er maar niet genoeg van kregen - keken we  nog naar een derde filmpje: ‘Hoe kan ik vervuld worden met de Heilige Geest’. Hierna trokken we naar de kapel voor een mooi en intens gebedsmoment.  Onder muzikale begeleiding zongen en baden wij tot de heilige Geest. De samenzang was prachtig en raakte diep, de gebeden waren oprecht, persoonlijk en heel mooi … Terwijl  er mooie rustige muziek speelde, kon wie wou over zich laten bidden. Een heel rijke en diepe ervaring met de liefdevolle kracht van de heilige Geest.  Velen werden geraakt door een intens gevoel van diepe vrede, vreugde en bemoediging.

Om ‘stoom af te blazen’ kon men daarna gaan wandelen in het bos, de eucharistie volgen in Karus, of gezellig wat in het zonnetje zitten.
Na alle ernst van de dag, volgde nog een denderend leuke bijbelquiz en een leerrijke en zeer gevarieerde bierproeverij van het ‘Stien’-bier. Een koppel deelnemers zijn immers bierbrouwers en wilden ons laten proeven van het allerbeste.
Het smaakte heerlijk, vooral bij de kaastafel waarmee we de dag afronden. De dag eindigde om 19.00 u., maar was zo goed en fijn dat de deelnemers maar moeilijk van elkaar afscheid konden nemen om huiswaarts te keren.

Hoe nu verder?
Met onze groep komen wij nog een aantal keren samen op maandagavond.
Op maandag 29 april 2024 voorzien we een open avond. Iedereen die wil kennismaken met Alpha, is er meer dan hartelijk welkom. Die avond leggen we uit hoe Alpha in elkaar zit, hoe we werken, wat het met ons doet. Enkelen onder ons zullen daar getuigen wat de voorbije Alpha-reeks voor hen persoonlijk betekende, hoe ze zich erin voelden, hoe ze het ervaarden …

Info en aanmelding tot het volgen van de open avond
alphateam.wetteren@gmail.com

Alpha: een aanrader voor iedereen: een plaats waar je in kleine groepjes gewoon - doodgewoon over geloof kan praten en elkaar kan ontmoeten in een vriendschappelijke fijne sfeer.
Het zou heel fijn zijn om ook jullie te mogen ontmoeten op de open avond.
Bernadette
 

Zoeken

Dekenaal nieuws