communie

De kinderen zaten mee aan de Joodse paasmaaltijd ©Bernadette

communie

In de nevendienst: de vrede die Jezus ons schenkt, willen we doorgeven aan elkaar
 ©Bernadette
 

communie

Samen bidden we hand in hand het ‘Onze Vader’ ©Katrien
 

SAMEN EUCHARISTIE VIEREN … catechese en instapviering eerste communie

Prachtige workshops rond eucharistie
Op zondag 14 april 2024 kwamen de kinderen en ouders van het eerste communieproject Flora terug samen. Deze keer stond een heel mooie catechese rond ‘Samen met Jezus aan tafel!’ op het menu.
De groep werd in twee verdeeld, en via een doorschuifsysteem, verdiepten allen zich op een heel creatieve manier in de diepe betekenis en in het verloop van de eucharistieviering. 
In het eerste groepje zaten de kinderen rond de Joodse Paastafel. Ze vertelden er hoe leuk het is om samen aan tafel te gaan. Ze hoorden in verhalen hoe Jezus ook heel graag tafelde. Vervolgens mochten ze mee aanschuiven voor het vieren van de Joodse paasmaaltijd.  Ze waren er bij toen Jezus tijdens deze maaltijd – het ‘Laatste Avondmaal’ – de eucharistie instelde.
In het tweede groepje werd aan de hand van opbouwprenten het verloop van de eucharistieviering verduidelijkt. De kinderen verkenden de grote delen van de viering en de betekenis ervan; en ze oefenden hoe zijzelf er actief kunnen aan deelnemen.
Zij voelden aan hoe eucharistie vieren wil zeggen: zich bemind weten door Jezus Christus en de kracht opdoen om op hun beurt de mensen rondom hen lief te hebben.

Eucharistieviering met de geloofsgemeenschap
Tijdens de eucharistieviering met de geloofsgemeenschap, gingen de kinderen in nevendienst.  Zij werkten rond het evangelieverhaal van die zondag.
De kinderen ervaarden dat geloven te maken heeft met vertrouwen: vertrouwen in de liefde van de andere, vertrouwen in de liefde van de Heer.
Zij formuleerden het heel mooi in een gebed:
‘Jezus, jij bent onze grote vriend.
Jij leeft nu verder bij de Vader en in ons hart.
Jij geeft ons telkens weer een mooi en bijzonder geschenk:
‘Uw vrede … Uw Geest’.
Uw Geest is als een vlammetje
dat ons helpt om vrede aan te wakkeren:
in onszelf, rondom ons, in de wereld.’

De kinderen maakten hartjes, schreven er hun naam in, en kleefden het rond een Jezus figuur.  De hartjes symboliseren het mooie geschenk van Jezus’ vrede in hun hart,
en hun bereidheid om die vrede rondom hen verder uit te stralen.

Het geheel vormde een heel fijne voormiddag in de voorbereiding naar de eerste communie toe.

Catechisten eerste communie Flora
 

Zoeken

Dekenaal nieuws