Stil Hoekje

Christus Koning B

Een viering

Zo op de laatste zondag krijgt de afsluiting van het kerkelijk jaar een bijzonder accent. We zien Christus in zijn kosmische rol, vanaf de schepping van het heelal tot en met de eindtijd, de dag van zijn terugkeer. Zo vlak voor de advent staat met name die eindverwachting snel in het middelpunt van de aandacht. De vraag is wel wat we precies bedoelen met de titel. Wellicht een boodschap die niet zozeer een concrete toekomst voorspelt, maar die in het heden hoop en volharding wil bieden.


Het Boek Daniël

kiest voor volharden in persoonlijk geloof en geduldig vertrouwen op God. Daniël spreekt de hoop uit dat Israël ooit weer zelfstandig en vrij zal zijn. Dat er weer een koning zal zijn, uit de dynastie van David, waarvan God beloofd had dat er nooit een einde zal aan komen. Er is de hoop uitgedrukt dat alle volken eens zullen inzien dat de God van Israël de ware God is en zijn Thora zal navolgen.

 

Mensenzoon

Het werd een aparte titel voor een gestalte die in de eindtijd zou komen. Toch is het wel een titel met nadruk op het menselijke karakter. In de oudste evangeliën valt op dat Jezus zichzelf bij voorkeur met deze titel aanduidt. Voor het beeld van Christus Koning van het heelal leert Daniël dat hij een verstandig heerser wordt, als tegenhanger van de machten van de wereld.

 

Niet van deze wereld

Het evangelie maakt definitief duidelijk dat we bij het beeld van Christus, Koning van het Heelal niet aan concrete machtsoefening moeten denken. Pilatus, als niet-Jood begrijpt dat niet. Hij is verbaasd dat de Joden hun eigen koning uitleveren. Maar Jezus is geen koning in de gangbare zin. Hij is gekomen ‘om te getuigen van de waarheid’. Dat is op zichzelf wonderlijk: dat associëren wij eerder met een profeet dan met een koning.

 

Toch vanzelfsprekend

Johannes vindt het vanzelfsprekend dat Hij getuigt van de waarheid. In het licht van de andere lezingen zouden we kunnen zeggen: dat Jezus koning genoemd wordt, drukt vooral de hoop uit dat zijn waarheid- bij Johannes samen te vatten als liefde is vervulling van de Thora- het uiteindelijk zal winnen van de kwade machten van ‘de wereld’
Het koningschap van God en van zijn Messias is niet van deze wereld, maar juist een tegenbeweging daartegen. Een beweging die het uiteindelijk zal redden, wat er ook gebeurt.

Amand De Cock, pr.

 

Zoeken