Bisdom
Bisdom

LODE VAN HECKE

Bisschop van Gent

DECREET

Onttrekking aan de eredienst van de Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkranskerk in Merelbeke-Flora

De Onze-Lieve-Vrouw van Rozenkrans in Merelbeke-Flora

De Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans werd in 1954 in gebruik genomen. Daarvoor beschikte de parochie over een noodkerk. De Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkranskerk werd ontworpen door architect J. Loontjens. Het beeldhouwwerk werd verzorgd door O. Sinia en F. Tinel. De kerk ademt de toenmalige tijdsgeest uit. Deels werd vastgehouden aan de neogotiek maar er werden vernieuwende elementen toegevoegd. Het interieur van de kerk beantwoordde aan de opvattingen van de Liturgische Beweging. Na Vaticanum II vonden aanpassingen plaats.

Een lange tijd was de Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkransparochie een levendige gemeenschap. De kerk vormde daarvan het hart. Vanaf het einde van de vorige eeuw werd een verzwakking van de parochiale structuren voelbaar. Het aantal kerkgangers daalde. Het aantal vieringen in de kerk werd stelselmatig verminderd. De wekelijkse zondagsviering kon uiteindelijk niet gehandhaafd worden. Er werd de mogelijkheid geboden om nog kerkelijke uitvaartvieringen te houden. Ook dat bleek door een gebrek aan vrijwilligers en interesse onhoudbaar.

In het toenmalige dekenaat Ledeberg, waartoe de Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkransparochie behoorde, dacht men na over de toekomst van de parochies en de kerken. In de gemeente Merelbeke werd in 2017 het kerkenbeleidsplan opgesteld en goedgekeurd. Daarin werd voor de Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkranskerk in Merelbeke-Flora een herbestemming voorzien.

De kerkfabriek van de Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkransparochie sprak meermaals over de toekomst van de kerk. Op 10 november 2022 en 17 mei 2022 werd met het Gemeentebestuur een gesprek ter zake gehouden. Op 15 december namen leden van de kerkfabriek deel aan de buurtpanelavond. Op 2 februari 2023 bezocht het Gemeentebestuur samen met het studiebureau dat de opdracht kreeg nieuwe plannen te ontwikkelen voor de kerksite in Flora de Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkranskerk. Op 28 april 2023 omschreef de kerkfabriek de problematiek van de parochie en de kerk voor de parochieploeg van de H. Moeder Teresaparochie in Merelbeke en Oosterzele.

 Op 21 juni 2023 werd de priesterraad gehoord en gaf een gunstig advies voor de onttrekking van de Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkranskerk in Merelbeke-Flora aan de eredienst.

Onttrekking van de Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkranskerk in Merlebeke-Flora aan de eredienst

Aangezien het aan de diocesane bisschop toekomt om een kerk tot een profaan en niet onwaardig gebruik terug te brengen (can. 1222 § 2 Wetboek van Canoniek Recht), beslissen wij:

⦁    Aan de vraag tot onttrekking aan de eredienst van de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans in Merelbeke-Flora is het nodige overleg met de belanghebbenden voorafgegaan.

⦁    De door can. 1222 § 2 Wetboek van Canoniek Recht gestelde voorwaarden zijn vervuld.

⦁    De kerk en de altaren van de Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkranskerk in Merelbeke-Flora worden onttrokken aan de eredienst (cc. 1238, § 1 en 1212 Wetboek van Canoniek Recht).

⦁    De betekening van dit decreet geschiedt door de integrale publicatie ervan in de plaatselijke editie van het parochieblad Kerk & Leven.

⦁    Een exemplaar van dit besluit dient gezonden te worden aan de kerkfabriek van Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans in Merelbeke-Flora, aan de pastoor van de parochie, de deken van het dekenaat Wetteren en het Gemeentebestuur van Merelbeke.

⦁    Dit decreet treedt in werking op de datum van de overname van de Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkranskerk door de gemeente Merelbeke.



Gedaan te Gent op 7 augustus 2023

                                                                        

+ Lode Van Hecke    

Bisschop van Gent    aldus opgesteld,

                                                                                               

                                                                                              Kanunnik Ludo Collin

                                                                                              Kanselier

                                                                                               

Tegen dit besluit kan binnen de termijn van 10 dagen vanaf de betekening beroep worden aangetekend. Dit beroep dient te worden gericht aan de bisschop van Gent (Can. 1734 §§ 1 en 2 Wetboek van Canoniek Recht).

Zoeken

Dekenaal nieuws