Herbestemming religieus erfgoed kerk van Moortsele-vervolg
In 2022 publiceerde we een artikel geschreven door Regine over de sluiting van de Sint-Antoniuskerk van Moortsele en over de tentoonstelling van het religieuze erfgoed, die toen werd georganiseerd in de kerk.
Eerder dit jaar kreeg Regine een mail van Ans Van de Cotte (Erfgoed Viersprong) met het vervolg.
Beste Regine,
Twee jaar geleden schreef u een artikel over de sluiting van de kerk van Moortsele en het feit dat de inwoners van de parochie inspraak kregen over de waarde en de herbestemming van het religieus erfgoed.
Ondertussen hebben wij een lange weg afgelegd en i.s.m. PARCUM, centrum voor religieuze kunst en cultuur, en de kerkfabriek van Moortsele voor heel wat objecten een herbestemming gevonden. Sommige stukken gingen naar nabijgelegen kerken, de gevangenis van Dendermonde, musea of Wereldmissiehulp.
In de kerk van Moortsele bevindt zich uitzonderlijk veel textiel, mede omdat de intussen overleden pastoor Norbert De Baere een kunstliefhebber en verzamelaar was. Een van de (mooie en goed bewaarde) kazuifels hier in Moortsele, behoorde toe aan R.P. Robert de Jamblinne de Meux (1888-1938), redemptorist en kapelaan aan het front tijdens WOI. De man bracht zeven termijnen in de loopgraven door. Hij was daar samen met zijn vier neven.
Dankzij PARCUM, centrum voor Religieuze kunst en cultuur konden wij zijn nabestaanden opsporen met de vraag of zij interesse zouden hebben in de kazuifel. Zij hebben dat met grote dankbaarheid aanvaard. De kazuifel zal nu een plaats krijgen in de familiekapel in de Ardennen en daar bij bijzondere grote religieuze gelegenheden gedragen worden door de familie.
De cirkel is dus mooi rond.
Waarom laat ik u dit weten?
Omdat dit zo een mooi verhaal is, zou het misschien een opsteker kunnen zijn voor alle kerkfabrieken die worstelen met de sluiting van een/hun kerkgebouw en het bos door de bomen niet meer zien om het religieus erfgoed in het gebouw een nieuwe, passende en waardige bestemming kan geven. Maar soms komen goede dingen uit wat op het eerste gezicht een triestige zaak lijkt.
Wij hebben intussen al heel wat kerkbesturen begeleid bij het inventariseren en herbestemmen van het religieus erfgoed. De emotionele waarde die hier door het kerkbestuur en de parochianen aan gekoppeld worden, wordt soms echt onderschat.
Met vriendelijke groeten,
Ans Van de Cotte (Erfgoed Viersprong)
Foto als bijlage van links naar rechts: Jean-Luc Versteirt en Rudy Bockstaele (kerkbestuur Moortsele), Olivier de Jamblinne de Meux (Robert was de neef van zijn grootvader), Ans Van de Cotte (Erfgoed Viersprong).