Theophilius

Father Ambrose van Shetland ging mee voor in de viering © Paul

Theophilius

De Gedenksteen van Theophilus Verstraeten © Marleen

Theophilius

Het koor ‘Klein land van Rhode’ verzorgde de viering © Lieven

Theophilius

Organist Herman De Mil bracht het ontroerend lied ‘Bring him home’ © Lieven

INZEGENING HERDENKINGSMONUMENT VOOR MISSIONARIS THEOPHILUS VERSTRAETEN

Een schitterende dag!

Een prachtige zonsopgang op zondag 6 oktober hield de belofte in zich een schitterende dag te worden. In alle vroegte haalden enkele bereidwillige chauffeurs een 15 tal mensen uit Lerwick (hoofdstad van Shetland) af in Gent. 

Deze Shetlandse pelgrims kwamen naar Bottelare voor de onthulling en inzegening van een herdenkingsmonument ter nagedachtenis van missionaris Theophilus Verstraeten.

Het geloof, de inzet en de volharding van deze Noordpool missionaris uit Bottelare leerden we reeds kennen via het parochieblad, de website van de parochie en de lezingen tijdens de Open Monumentendag in de St.-Annakerk.

Meer engel dan mens

De St.-Annakerk schitterde in het zonlicht. Vlaggen ter ere van Moeder Anna wapperden feestelijk. In de kerk hing de herdenkingsplaat afgedekt onder een doek, en prijkte een groot kunstwerk van Irmine Remue: ‘Meer engel dan mens’ - zoals ook priester Theophilus na zijn dood werd genoemd. We werden allen blij onthaald door Erik Van Bockstaele, voorzitter kerkraad Bottelare en een stemmig lied ‘Morning has broken’ weerklonk. 

Wij kwamen er samen om in verbondenheid - over de grenzen van onze parochies - eucharistie te vieren en God te danken omdat Hij mensen zoals Theophilus roept en zendt.

De viering werd voorgegaan door E.H. Vicaris Joris De Jonghe, diaken Wies Merckx en Father Ambrose van Shetland.  Het koor ‘Klein Land van Rhode’ zong prachtige liederen; de lezingen en gebeden werden gebracht door eigen mensen en mensen van Shetland.

‘Wat beweegt jou! Door wie of wat ben je geroepen?’

In de homilie stelde vicaris Joris de vraag: ‘Wat beweegt jou! Door wie of wat ben je geroepen?’ Deze vraag stellen we ons allen af en toe.  Voor Jezus was dit geen vraag meer.  Hij had een duidelijke overtuiging om Gods liefde bij de mensen te brengen.  God houdt van elke mens, en elke mens verdient dan ook tochtgenoten om die Liefde voor hem/haar waar te maken.  Deze innerlijke bewogenheid gaf Jezus door aan zijn leerlingen.  Hij riep hen en ook ons, om met hart en ziel ons in te zetten voor het rijk van God en mensen helend en liefdevol nabij te zijn.

‘Wat beweegt jou! Door wie of wat ben je geroepen?’. Ook Theophilus stelde zich deze vraag; waarop hij koos om uitgezonden te worden als medewerker van de Noordpoolmissie en zich in te zetten voor de mensen van de Shetland eilanden.

Diezelfde vraag stelde hij zich ook toen een schip met besmette bemanningsleden wou aanmeren in Lerwick.  Hij ging aan boord om de zieken bij te staan en de stad te vrijwaren van de pokken. Hij volgde daarin Jezus bij wie liefde pas liefde is als het in daden werkelijkheid wordt.  Er werd van hem gezegd dat hij vergeleken kon worden met een engel, omdat hij net zoals engelen de noden van de mensen bij God bracht en de liefde van God bij de mensen.

Feestelijke onthulling en inzegening van de gedenkplaat

Op het einde van de viering volgde de feestelijke onthulling en inzegening van de gedenkplaat. De Koninklijke Harmonie van God en Vaderland uit Bottelare bracht mooie muziek. Diaken Wies sprak vanuit onze parochie een woordje bij de gedenkplaat en vertelde daarbij hoe ‘een dankwoord in het intentieboek van de St.-Annakerk’ mede de aanleiding gaf tot deze gedenkplaat. Terwijl organist Herman De Mil het ontroerend lied ‘Bring him home’ zong, werd de gedenkplaat onthuld door Pat Loynd, een parochiaan uit Lerwick. 

Father Ambrose vertelde vervolgens dat Theophilus ook een gedenkplaat heeft in de kerk van Lerwick, daar ingehuldigd ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van de opening van hun kerkgebouw.  Hij sprak zijn dankbaarheid uit voor de bijdrage van priester Theophilus om het katholieke geloof – na een kloof van 300 jaar – terug te brengen naar de Shetland eilanden. Vervolgens werd de gedenkplaat door hem ingezegend. 

Hilde Bardell uit de Shetland parochie sprak nog een woord van dank in onze Nederlandse taal. Zij opperde de wens dat we allen de vruchten van de Heilige Geest in ons zouden laten groeien en samen zouden ijveren voor een oecumenische eensgezindheid.

Tenslotte werd een plechtige groet gebracht door twee mensen van de Koninklijke en Menslievende Vereniging der Dragers van Eretekens en Medailles in België, een ontroerend moment. De Harmonie sloot af met het Sint-Annalied.

Ontmoeting in een warme gezellige sfeer

Na deze feestelijke viering volgde een mooie receptie voor alle aanwezigen.  Mensen van hier en mensen van Shetland konden er elkaar ontmoeten in een warme gezellige sfeer.

In de namiddag was er nog een programma voorzien voor de pelgrims uit Shetland. Na een verzorgde broodjesmaaltijd in de sacristie, brachten ze een bezoek aan het atelier van Irmine Remue, waar ze ook hartelijk onthaald werden op de ‘Tea Time’, gevolgd door een klein orgelconcert in de kerk gebracht door organist Herman. Rika Jamart, gids in Bottelare, verzorgde een heel leerrijke en interessante rondleiding op het dorpsplein en rond de St.-Annakerk. 

Gesterkt keken ze vervolgens naar een film over Theophilus, het kunstwerk van Irmine en het maken van de gedenkplaat door steenhouwer Filip Martin.  Deze film, opgenomen ter gelegenheid van open monumentendag (Tony Haemers), werd voor deze gelegenheid herwerkt in het Engels.

Deze mooie namiddag werd afgerond met een lovend woord door Yves Asselman en een gezellige maaltijd aangeboden door de ‘Koninklijke en Menslievende Vereniging der Dragers van Eretekens en Medailles van België’. 

Verbonden over de grenzen van onze parochies

Deze onvergetelijke dag met de inhuldiging van de gedenkplaat, de ontmoeting met de mensen van hier, de stemmige eucharistieviering en het samen bidden en zingen in de doopkerk van hun missionaris, de warmte en de vriendschap die ze hier vonden, nemen de pelgrims dankbaar en diep gelukkig mee naar hun parochie in de Shetland eilanden.

Door Theophilus zijn en blijven we verbonden over de grenzen van onze parochies heen.

 

(Met dank aan alle medewerkers voor de organisatie van deze fijne dag).

Bernadette

 

Meer foto’s via de QR-code van Paul

 

Theophilius

Zoeken

Dekenaal nieuws