Oostakker OKRA

Een kaars branden in de grot©Marleen

Oostakker OKRA

Samen bidden aan de kapelletjes van de rozenkrans©Marcel

Oostakker OKRA

Luisteren naar de voorgelezen teksten©Marleen

Okra Schelderode op bedevaart in Oostakker Lourdes

Hoe begon alles in Oostakker Lourdes?

De geschiedenis van Lourdes Oostakker begint in het domein van het kasteel van Oostakker bij baron Frans de Plotho, die in 1790 tot priester werd gewijd. Hij bouwde een kluis voor zichzelf, maar door zijn vroeg overlijden werd zijn werk stilgelegd.

Markiezin de Courtebourne vervolmaakte zijn werk. Ze vormde de kluis om tot een aquarium en liet de ingang met rotstenen beleggen. In die rotsstenen werd een nis gebouwd voor het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Heel wat bedevaarders kwamen hiernaar toe.

Toch veranderde alles met de genezing van Pieter De Rudder.

Door een zwaar ongeval moest Pieters been worden afgezet, dit weigerde hij en trok op krukken op bedevaart naar Oostakker Lourdes. Strompelend kwam hij aan de grot en zakte daar neer naast het beeld van Bernadette. Hij smeekte Maria om zijn been te genezen, zodat hij terug voor zijn gezin kon zorgen. Plots kon hij op beide benen staan. Hij hing zijn krukken aan de grot. In 1908 werd ‘het mirakel van Pieter De Rudder’ erkend.

Door zijn genezing kwamen steeds meer bedevaarders en liet de markiezin in 1875 een kerk bouwen.

In 1883 werd omheen de heuvel zeven kapellen gebouwd met beelden van de zeven smarten van Maria. Zij is een voorbeeld en steun voor vele mensen die beproefd worden.

In 1913 werd een tweede ommegang met vijftien kapelletjes geplaatst om stil te staan bij de mysteries van de rozenkrans. 

Jaarlijks komen er vooral in mei, mensen bidden tot Maria om een gunst te vragen, maar ook om dankbaarheid te tonen.

En wat doen wij?

Ook onze groep van Okra Schelderode trokken op dinsdag 16 mei naar Oostakker Lourdes op bedevaart. Bij de vijftien kapelletjes werd even stil gestaan. Er werden teksten voorgelezen telkens gevolgd door het bidden van het Weesgegroet.

Velen brandden een kaars en kwamen nog tot rust voor een persoonlijk gebed voor de grot.

Samen met groot Ninove en Zevergem woonden we de eucharistie bij. De priester haalde uit de actualiteit het begrijpend lezen naar voor, en stelde ons de vraag: ‘begrijpen we ook wat in onze gebeden staat’?  Met deze doordenker stuurde hij iedereen vol goede moed naar huis.

Samen aten we in Hotel de Lourdes nog een geurige wafel, dronken een dampend kopje koffie en werd er nog even nagekaart van deze mooie samenkomst.

Marleen

 

Zoeken

Dekenaal nieuws