Theophilus Verstraeten

Theophilus Verstraeten (1832-1871)
 

OPEN MONUMENTENDAG 8 SEPTEMBER 2024: Herdenking Theophilus Verstraeten
Van elders naar Bottelare en van Bottelare naar elders
 


Op bedevaart gaan en op missie trekken, zijn twee vormen van het 'en route zijn'. Ze leveren beide verhalen op van moed en doorzetting, van hoop en verbinding. Bottelare is verbonden met de Sint-Anna-bedevaart maar ook met het verhaal van Theophilus Verstraeten (1832-1871), missionaris op de Shetland eilanden. 
In een expo kan je enerzijds ontdekken hoe de Bottelaarse Sint-Annakerk voor vele bedevaarders een eindpunt van gebed, hoop en dankbaarheid is geweest. 
Aan de andere kant word je het verhaal van Theophilus Verstraeten (1832-1871) gebracht, missionaris op de Shetlandeilanden in het kader van de Noordpoolmissie. Een documentairefilm, speciaal voor de gelegenheid gemaakt, geeft een biografische schets en toont ook hoe de Bottelaarse steenkapper Filip Martin hart en ziel steekt in het maken van de gedenksteen die er op vraag van de Shetlandse parochie zal komen. De film is doorlopend te zien in de kerk.
In een lezing wordt door Lieve Orye het verhaal van deze missionaris gebracht, als een verhaal van routes en verbindingen. U kan deze lezing gratis bijwonen in de sacristie van de Sint-Annakerk om 11 u, 14 u en 15u30. 
Voor de gelegenheid wordt in de kerk ook het werk van de plaatselijke kunstenares, Irmine Remue, gerelateerd aan bedevaart & missie, tentoongesteld. 

Deze activiteit wordt georganiseerd in samenwerking met kerkbestuur en de gemeente Merelbeke.

Lieve
 

Zoeken

Dekenaal nieuws