De Heide

Rhode, het vroegere ‘De Heide’
 

VONK! RHODE MERELBEKE 
Vrijwilligerswerking 

Rhode, door de meeste Merelbekenaars voorheen beter gekend als ‘De Heide’ is een voorziening voor mensen met een beperking. Sedert enkele jaren is er ook een afdeling waar GES-jongeren verblijven, jongeren met een gedrags- of emotionele stoornis.
De mensen kunnen er alleen wonen met mobiele begeleiding, samenwonen in een groepsvorming, wonen in een leefgroep of kunnen er eventueel voor korte tijd logeren.
Rhode is gelegen aan de rand van Merelbeke in een mooie bosomgeving ‘de Vurtzak’ genaamd.
Kompas vzw heeft een kleine 2-tal jaren geleden deze site overgenomen en ondersteunt mensen met een beperking bij wonen, werken, vrije tijd en leren.
Na de overname in oktober ’22 kreeg ook onze vrijwilligerswerking een nieuwe naam. In het begin waren wij ‘de Heidekruiers’, nadien ‘Zorgdorpenvrijwilligers’ en ‘Vrienden van de Zorg’. 
Kompas wou echter dat wij samensmolten met hun vrijwilligerswerking VONK!, wat ondertussen sedert enkele maanden ook gebeurd is.
De harde kern van onze vrijwilligers bestaat uit een 15-tal personen, die zich wekelijks inzetten voor allerlei klusjes : het uitbaten van de cafetaria in Rhode en de Molenhoeve, herstellen van allerhande materiaal telkens op vrijdagvoormiddag, verhuis van hier naar daar, een babbeltje met de bewoners, waarna er bij de aperitief vaak gebrainstormd wordt en nieuwe ideeën ontstaan voor geplande evenementen.
Jaarlijks organiseren we een eetfestijn in de maand juni en een 2-daags  Winterfestival in december, met een tearoom, oester- en zalmbar en verscheidene optredens. Tijdens deze evenementen zijn dan een 40-tal vrijwilligers aan het werk. Ook naar de jaarlijkse motorrit met en voor de bewoners, een organisatie samen met M.V. Freebiker Center Ledeberg, wordt enorm naar uitgekeken.
Wekelijks verwennen wij de bewoners op zondagnamiddag in de cafetaria in Rhode met versnaperingen bij de koffie : nu eens cake of taart, dan weer pannenkoeken of wafels. Wij schenken dit gratis aan hen, dankzij de opbrengst van de verschillende evenementen. Op dezelfde manier organiseren wij een mosselfestijn en het mag gezegd, het zijn zulke momenten, waar de bewoners steeds naar uitkijken en wij krijgen enorm veel respect en dankbaarheid terug. Daarvoor doen we het en natuurlijk voor de onderlinge vriendschapsbanden tussen onze vrijwilligers, gesmeed in de loop der jaren.

Jaarlijks, om het een beetje in de sfeer van deze Kerk en Leven te houden, vinden er ook 3 misvieringen plaats, geleid door onze huispriester Jef Goethals en met muzikale begeleiding van een koor of orkestje.
Deze vieringen vinden telkens plaats rond Pasen, 1 november en met Kerstmis.

Indien jullie iets meer willen weten over onze werking of graag eens een bezoekje willen brengen aan onze cafetaria in Rhode, Industriepark 6 te Merelbeke, kom  gerust langs op zondagnamiddag tussen 14u en 17u.
Dit kan gecombineerd met een stevige wandeling of een fietstochtje in de prachtige natuur, die ‘de Vurtzak’ biedt, waarna je kan kiezen in de cafetaria uit een gans assortiment drankjes aan zeer democratische prijzen.
De cafetaria in Rhode is toegankelijk voor bewoners, familie en vrienden en toevallige passanten.

Ook in de Molenhoeve, Poelstraat 102 te Merelbeke, zijn onze vrijwilligers actief met het openhouden van de cafetaria aldaar. Op de site van de Molenhoeve wonen een 22-tal mensen met een beperking zelfstandig, die begeleid worden door een mobiel team.
Door omstandigheden is de cafetaria een aantal maanden gesloten geweest maar sedert half juli is de cafetaria terug geopend elke dinsdag van 14u30 tot 18u. 
Langzaam aan komt er hier terug leven in de brouwerij en verwelkomen we jullie graag !
Tot slot, noteer nu alvast in uw agenda en u bent er van harte welkom :
Zaterdag 2 november 2024 om 15u :
Herdenkingsviering in het restaurant van Rhode, Industriepark 6 te Merelbeke, waarna gezellig samenzijn en napraten in onze cafetaria.

Marc Van Robays
Namens de werkgroep vrijwilligers VONK! Rhode
 

Zoeken

Dekenaal nieuws