TOEN CORONA NOG GEWOON KOEKEN WAREN
corona

Net voor de crisis toesloeg stuurde Raymond De Neve ons onderstaande mijmering...

Toen televisie en sociale media mij ‘in den beginne’ overrompelden met de naam ‘corona,’ ging mijn memorie terug naar mijn kindertijd. Ik moet een jaar of zes geweest zijn toen mijn ouders, op het einde van de jaren veertig, het over een andere boeg gooiden en hun florerende bakkerij verkochten. Ze startten een nieuwe zaak en bakten nu cakes, wafels, speculoos en verkochten peperkoek onder de firmanaam ‘De Gouden Korenaar.’ Na de middag voerde mijn vader zijn gebakjes met een stationwagen uit naar voedingswinkels in Gentbrugge en de aanpalende gemeenten, incluis Gent. Zijn beste klanten situeerden zich in het Wetterse en omstreken! 

De zaken draaiden super tot het ‘Corona-virus’ toesloeg. Het kleine familiebedrijfje van vader kon niet opboksen tegen een met meer personeel werkende cake- en wafelproducent uit Oostakker met de merknaam… Corona.

Op een bepaald ogenblik kon de Corona-koekenfabrikant de aanvraag van cakes niet meer bolwerken en leverde mijn vader hen bepaalde cakes uit zijn assortiment. Hoezeer hij zich uitsloofde en mijn moeder haar best deed om nieuwe recepten van cakes en wafels uit te dokteren, in 1974 was het over & out. Lotus Bakeries, gesticht in 1932 door familie Boone, fuseerde met de firma Corona. Op een bepaald moment was de arbeid van mijn ouders het sop de kolen niet meer waard en stopte ons familiebedrijfje. Gelukkig was mijn vader toen bijna pensioengerechtigd.

Besluit: misschien verkocht mijn vader destijds sommige recepten die mijn moeder had ontwikkeld aan de firma Corona, wie weet? Die recepten heb ik nog steeds in mijn bezit. Ze staan allemaal zorgvuldig door mijn ouders genoteerd in hun met vet doordrongen werkboekje. Ik bewaar dit boekje als een relikwie.

Suzy wafels, frangipanes, madeleintjes, speculaas en zoveel andere gebakjes uit het assortiment van het concern Lotus. Lieve mensen, geniet maar van dát Corona-virus. Misschien proef nog van een receptje van moeder Angèle.  

(Raymond De Neve)

 

(Dit is een uittreksel uit een langer artikel dat verscheen in KERK & Leven nr 12 van woensdag 18 maart)

Zoeken