Het nieuwe CKB: Guy - Herman - François - Marc - Jo - Jan
Verkiezing Nieuw Centraal Kerkbestuur Merelbeke-Melle
Als gevolg van de fusie van Merelbeke en Melle, werd er op donderdagavond 16 januari 2025 in het parochiehuis een nieuw centraal kerkbestuur (CKB) verkozen voor de nieuwe gemeente Merelbeke-Melle. De organisatie was in handen van Jan Van den Daele, bisschoppelijk vertegenwoordiger voor het CKB.
Als gevolg van de fusie werd het oude centraal kerkbestuur van Merelbeke ontbonden. In Melle is er slechts één kerk die gebruikt wordt als kerk, en bijgevolg is er daar geen CKB nodig. Een CKB wordt verkozen voor een gemeente zodra er meer dan één kerk is.
Eerst wat achtergrondinfo over de rol van een kerkfabriek en het centraal kerkbestuur (CKB).
Elke kerk die nog dient als kerk wordt beheerd door een "kerkfabriek", ook al is deze kerk in bepaalde gevallen eigendom van de gemeente. Een kerkfabriek is dus geen fabriek waar kerken gemaakt worden zoals sommigen misschien denken of dachten. "Kerkfabriek" is de naam van een openbare instelling die instaat voor het beheer van het patrimonium van een kerk. Het bestuur van de kerkfabriek is in handen van een kerkraad die bestaat uit 6 verkozen leden: een voorzitter, een secretaris, een penningmeester, 2 gewone leden, en een vertegenwoordiger van het bisdom. Het zijn allemaal vrijwilligers die zich onbetaald willen inzetten om zorg te dragen voor het patrimonium en het onderhoud van de kerk. Ze worden telkens voor een periode van zes jaar verkozen. Iedereen die ouder is dan 18 jaar, katholiek is en in de gemeente gedomicilieerd is, mag zich kandidaat stellen om te zetelen in een kerkraad. Van de huidige 24 kerkraadsleden zijn er 20 mannen en 4 vrouwen. Het jongste lid is 35 jaar, het oudste lid wordt binnenkort 95 jaar.
De kerkraad is niet alleen verantwoordelijk voor de financiële kant (het opstellen van de meerjarenplannen, de jaarlijkse budgetten en jaarlijkse rekeningen), maar zorgt ervoor dat het kerkgebouw in goede staat is en geschikt blijft voor liturgische vieringen. Kerken moeten immers gekuist, verwarmd, verlicht worden. En nu en dan sneuvelt er een glasraam, of laat de verwarming of de geluidsinstallatie het afweten, of ontstaan er barsten in muren of kan de kerk een likje verf verdragen.
Een kerk kan verschillende statuten hebben. Bepaalde kerken worden enkel gebruikt als kerk, maar meer en meer wordt er gestreefd naar het ruimer gebruik van kerken. Ook de overheid stimuleert dit. Het nieuwe decreet spreekt van het belang van valoriseren van kerkgebouwen. Dit is een goede zaak, want zo worden kerken goed gebruikt terwijl ze toch hun oorspronkelijke ziel kunnen bewaren. We mogen de secularisering in onze samenleving immers niet negeren, en kerken kunnen naast hun religieuze functie ook voor andere functies dienen. Het komt erop aan te zoeken naar een manier om hier goed en respectvol mee om te gaan. En zolang er respect is voor de lokale geloofsgemeenschap is veel mogelijk.
In de nieuwe gemeente Merelbeke-Melle zijn er zes kerken die nog als kerk gebruikt worden, elk met een eigen kerkfabriek. De flora kerk werd vorig jaar onttrokken aan de eredienst; Het centraal kerkbestuur treedt op als spreekbuis van deze kerkfabrieken bij het lokaal bestuur en coördineert het indienen van de meerjarenplannen, budgetten en jaarrekeningen.
Hierbij de lijst van de zes kerken in Merelbeke – Melle:
Sint-Pietersbanden Merelbeke centrum,
Sint Martinus Melle centrum,
Sint-Aldegondis Lemberge,
Sint Bonifatius Munte,
Sint Anna Bottelare,
Sint Stefanus Melsen.
De samenstelling van het CKB na de verkiezing is nu als volgt:
Jo Byttebier - voorzitter (ook voorzitter kerkraad Sint-Stefanus Melsen)
Marc Doolaege - secretaris (ook penningmeester kerkraad Sint-Pietersbanden Merelbeke centrum)
François Verhaeghe - expert (ook secretaris kerkraden Sint Aldegondis Lemberge, Sint Bonifatius Munte en Sint Anna Bottelare)
Guy De Scheirder - lid (voorzitter kerkraad Sint Martinus Melle)
Herman De Mil - lid (lid kerkraad Sint Anna Bottelare)
We willen in het bijzonder Chris Walraed danken die na vijf jaar lid geweest te zijn van het CKB zich niet langer kandidaat stelde, maar wel zich blijft inzetten voor de lokale geloofsgemeenschap en de kerkraad van Munte.
Jo Byttebier
voorzitter CKB Merelbeke - Melle